NAJ VAM STRAH PRED KLOPI NE VZAME VESELJA DO IGRE IN GIBANJA V NARAVI

Pomlad se počasi preveša v poletje in tudi v vrtcu vedno več časa preživimo na prostem. Starejši se odpravijo na gozdna raziskovanja po bližnjem Golovcu, najmlajši, ki tega še ne zmorejo, pa se igrajo in zabavajo na igrišču vrtca.  Ob lepem vremenu zagotovo tudi sami veliko prostega časa z otroki preživite v naravi. Zato je prav, da se skupaj spomnimo na to, da se z gibanjem in igranjem na prostem lahko srečamo tudi s klopi in boleznimi, ki jih prenašajo.

Svetujemo, da otroka vsak dan temeljito pregledate. Ko otroka pregledujete, naj bo na dobri dnevni svetlobi, pozorni bodite na pregibe, lasišče, dele za ušesi in na intimne dele. Če ste klopa našli, ga morate odstraniti celega.  Prim. doc. dr. Alenka Kraigher iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje v zvezi s tem svetuje:  

"Prisesane klope je treba čim prej in previdno odstraniti, s čimer se zmanjša možnost okužbe. Prisesanega klopa se ne sme odstranjevati z dražečimi kemičnimi snovmi ali z vrtenjem, ker utegne v koži ostati delček rilca ali kaveljčka, ki se lahko zagnoji.

Največ raziskav podpira metodo, s katero se klopa izpuli naravnost z naglim potegom iz kože, za kar je najprimernejša pinceta. Na voljo so tudi izpopolnjeni pripomočki od vakuumskih do plinskih odstranjevalcev."


Otroka in sebe pred vsakim sprehodom po gozdu oblecite v svetla oblačila z dolgimi rokavi in dolgimi hlačami. Tudi pokrivalo za glavo naj bo del vaše opreme. Ker je otroška koža zelo nežna, lahko kemično pršilo proti klopom posprejate na robove obleke kot so ovratniki, rokavi in hlačnice. Tudi tako jih bo vonj pršila učinkovito odganjal. Vonji, ki klopom ne odgovarjajo so vonji citrusov, limonske trave, poprove mete in evkaliptusa.  Lahko se lotite izdelave domačega pršila. Učinkovito je lahko tudi pršilo iz aromatičnih eteričnih olj, a pri tem svetujemo previdnost, saj je nežna otroška koža lahko nanje preobčutljiva.

Človek s klopi sobiva že od nekdaj, zato naj vam strah pred  njimi ne vzame veselja do sprehodov po gozdu ali igro na domačem vrtu. Z nekaj zdravo razumske previdnosti lahko otroke in sebe učinkovito zaščitite.

_______________________________________________________________________________________________________________________


ROJSTNODNEVNE SVEČKE NA ČIČERIKINIH PALAČINKAH

 


Rehan Jan je svoji svečki skupaj s prijatelji upihnil kar na čičerikinih palačinkah, ki smo jih namazali s čisto pravo domačo nutello brez sladkorja in drugih nezdravih dodatkov. Vse to smo pripravili kar sami v igralnici!


No, pomagale so nam tudi Irena, Maja in Anja:-)





Čičerikine palačinke
Čičerikine palačinke pripravimo tako, da zmešamo enaki količini čičerikine in polnozrnate moke. Dodamo ščepec soli in toliko vode, da je prave tekoče gostote. Pri peki palačink uporabimo kokosove olje.

Domača nutella brez sladkorja
je različica industrijske Nutelle, z neprimerljivo večjim deležem lešnikov in brez škodljivih dodatkov. Res ni tako kremasta kot ta, ki jo kupimo v trgovini, a neprimerno bolj okusna in zdrava. Naredimo jo iz dateljev, lešnikov in pravega presnega kakava. Njami:-)

Za pripravo potrebujemo:
250 g lešnikov
230 izkoščičenih suhih datljev
20-40 g pravega presnega kakava
0,15-0,30 dl ekstra deviškega kokosovega olja
ščep soli
1/2 žličke vanilije v prahu
0,6 - 0,9 dl vode

Datlje predhodno namočimo za 2 uri, odcedimo in zrežemo na polovice. Lešnike stresemo v blender. Dodamo ščepec soli in meljemo pri najvišji hitrosti nekaj minut, da se drobno zmeljejo, postanejo vlažni in se lepijo za dno mešalne posode. Vmes mešalnik nekajkrat ustavimo in z roba mešalne posode postrgamo koščke, ki se oprimejo robu. Dodamo datlje, kakav, kokosovo olje, sol in vaniljev prah. Prilijemo pol decilitra vode in mešamo, da dobimo enotno zmes, ki je nekoliko bolj gosta. Med nadaljnjim mešanjem postopoma, po žlicah prilivamo vodo, dokler ne dosežemo želene mazavosti. Domačo nutello brez sladkorja in drugih nezdravih dodatkov prenesemo v čist kozarček za vlaganje, ki ga dobro zapremo in položimo v hladilnik. Uporabimo jo v 14 dneh.





_______________________________________________________________________________________________________________________


POZOR! NEVARNO DOBRA ČOKOLADNO MALINOVA PRESNA TORTA

 

Za Anin rojstni dan smo se MRAVLJICE posladkale z nevarno dobro čokoladno malinovo presno torto.

Najprej smo pojedli vse maline, ki so jo krasile:-)


Po tortici smo iz različnega sadja izdelali sadne umetnije, ki si jih lahko ogledate v galeriji slik naših rojstnodnevnih zabav.


Na koncu smo sestavili še čisto pravi ansambel, ki je zaigral najlepše pesmice za rajanje in praznovanje.







Čokoladno malinova presna torta

Podlaga:
1 skodelica lešnikov
1 skodelica mandljev
1,5 skodelice datljev
2 žlici kokosovega masla/olja
2 žlici vode
Par žlic grobo mlete kokosove moke (dodajamo po občutku, da dobimo dovolj gosto maso)

Nadev:
250 g malin ali banan (ali drugega sadja, po želji)

Čokoladna krema:
2 skodelici datljev
1,5 skodelice vode
½ skodelice bio presnega kakava
½ skodelice kokosovega olja (bio hladno stiskano)

Priprava:
V blenderju zmešamo lešnike in mandlje ter dodamo še datlje. Ko je sesekljano na koščke, dodamo kokosovo maslo in vodo. Ko je masa že zelo gosta vzamemo iz blenderja in med dodajanjem kokosove moke malo z rokami pregnetemo. Pripravljeno maso čim bolj potisnemo pekač za torto.

Maline, banane ali drugo sadje zložimo po osnovi.

Za kremo v blenderju drobno sesekljamo datlje, dodamo vodo in meljemo dokler ne nastane gladka gosta zmes. Dodamo še kakav in kokosovo maslo, zmešamo vse skupaj in prelijemo čez sadje. Po želji lahko potresemo s kokosovo moko in okrasimo s sadjem.

Torto damo v hladilnik, da se strdi (cca. 30 min).


_______________________________________________________________________________________________________________________


ROJSTNODNVENA SADNA KAŠICA ZA METULJČKE IN METULJČICE


 

Čeprav smo najmlajši si METULJČKI in METULJČICE za praznovanje rojstnih dni sami priravimo rojstnodevno sadno kašico.


S pomočjo blenderja pripravimo sadno kašico iz različnega sadja: jabolko, pomaranča, banana, kivi, ...  

Potem pa v kašico vmešamo že prej namočena bio chia semena in bio jogurt. Njami:-)


Preden pa se vsi skupaj pogostimo, zapojemo še pesmici VSE NAJBOLJŠE in ROJSTNI DAN, nato pa slavljenec oziroma slavljenka upihne svojo prvo svečko na naši barvasti kartonski tortici.

_______________________________________________________________________________________________________________________

 

MALI KUHARJI: PRESNE MANDLJEVE KROGLICE ZA ELO

 


Za Elin rojstni dan smo se Mravljice odele v svoje kuharske predpasnike in se lotile priprave velike kuharske mojstrovine - presne mandljeve kroglice.


Že prejšnji večer smo namočili v vodo mandlje (cca 600 gr), suhe datlje (150 gr) in suhe fige (150 gr).


Danes pa smo jih pobrali iz vode in stresli v blender. Mešanici smo dodali tudi 2 žlici pravega kakava, ki nam je vsem dišal kot prava čokolada. Ker so datlji in fige že same po sebi dovolj sladke, nam ni bilo treba dodajati nobenega sladkorja.



Vse skupaj smo v blenderju dobro zmleli - bolj ko je fino mleto, boljše je. Potem pa smo iz mase oblikovali kroglice. Seveda smo si pred tem dobro umili roke, saj vemo, da morajo tako veliki kot mali kuharski mojstri vedno paziti na čistočo in higieno pri svojem delu. Nekaj kroglic smo na koncu povaljali še po sezamovih semenih.


Bilo je tako dobro, da smo jedli že med samo pripravo:-) Seveda pa smo nekaj kroglic pustili tudi za praznovanje Elinega rojstnega dne. Nadeli smo si pisane klobučke in ji zapeli pesmico "Vse najboljše", medtem ko je Ela upihnila štiri svečke na naši pisani kartonski tortici.


          

_______________________________________________________________________________________________________________________

 

MALI KUHARJI: KAKIJEV PUDING ZA EVIN ROJSTNI DAN

 Za Evin rojstni dan smo Miške zapele njene najljubše pesmice: Pika Poka Pikapolonica, Metuljček Cekinček in Vse najboljše.

Potem pa smo se skupaj lotili priprave kakijevega pudinga. Zanj smo porabili le 3 zrele kakije in 3 banane. Notranjost kakijev smo izdolbli in jih skupaj z banano zmleli z blenderjem. Tako smo dobili kakijev puding, ki bi ga lahko povrhu potresli še s kokosovimi kosmiči. Pa nič sladkorja nismo dodajali, saj sta kaki in banana že dovolj sladka sama po sebi. Če pa bi kdo želel še bolj gosto strukturo pudinga (nam ni bila potrebna), naj v blender doda še chia semena (1-2 žlici).


Njami, kako dober je bil:-) Pa zdrav tudi, kajti kaki je bogat s številnimi antioksidanti, ki preprečujejo vnetja in infekcije. Vsebuje veliko vitamina C, ki je pomemben za krepitev imunskega sistema, železo za zdravo kri, kalcij, fosfor. Bogat pa je tudi s kompleksom vitamina B (folna kislina, B1, B2) in vitaminom A, ki je nujen za zdravje oči, zob, kosti, kožo, ...

Ko smo pojedli ves puding smo skupaj še zaplesali in zarajali.


_______________________________________________________________________________________________________________________

 

MALI KUHARJI: KOKOSOVE PRESNE KROGLICE ZA MELANNI


Ker smo Miške pravi mali kuharski mojstri smo za Melannin rojstni dan pripravile zdrave presne kokosove kroglice z mandlji in rozinami. No, kroglice so bile bolj ploščate, kot okrogle, a zato nič manj okusne. Pohrustale smo eno za drugo, takoj ko je bila posamična izoblikovana.


Za izdelavo kroglic potrebujemo 100 g mletih mandljev (lahko tudi celih, a jih je potrebno potem prej namočit za nekaj ur in dobro zmleti v sekljalniku), 100 g rozin, 100 g kokosove moke, 1 jušno žlico kokosovega olja. Sladkorja ne potrebujemo, ker so sestavine že same po sebi dovolj sladke. Če res ne gre drugače, lahko uporabite brizg agavinega sirupa -  a ne pozabite, pri sladkorju v resnici velja, da je manj več!


Rozine smo najprej za nekaj ur namočili v vodo in jih nato v sekljalniku zmleli na drobno. Dodali smo jim mlete mandlje in kokosovo olje. Vse skupaj smo dobro premešali, pregnetli in izoblikovali kroglice, ki smo jih na zadnje povaljali še v kokosovi moki. Kroglice pa so še bolj sočne, če masi dodamo na drobno naribano jabolko.


Na koncu smo skupaj z Melanni še zapeli in zarajali. Vse najboljše, draga Melanni!

_______________________________________________________________________________________________________________________
 
DOMAČ SLADOLED - ZDRAV IN OKUSEN!


V teh vročih dneh se sladoled še posebej prileže. Sami lahko hitro in enostavno pripravimo zdrave sladolede različnih okusov, v katerih bodo uživali tudi naši najmlajši.


Kupljeni sladoledi so izredno kalorični, glede vsebnosti nasičenih maščobnih kislin in sladkorja pa so zdravju neprijazni. Za vas smo zato izbrali nekaj hitrih, enostavnih, zdravih in okusnih receptov, ki bodo všeč tudi alergikom na gluten, mleko, jajca in veganom.





VANILIJEV SLADOLED


Sestavine:  1 pločevinka kokosovega mleka, 5 zvrhanih žlic kokosove moke, 1 banana, polovica stroka vanilije (lahko tudi vanilija v prahu), cimet v prahu, mleti lešniki (po želji lahko orehi ali mandlji)


Predpriprava: Banano narežemo na koščke, ki jih zamrznemo. Pločevinko kokosovega mleka postavimo v hladilnik (vsaj za 1 uro).



Priprava: Pločevinko kokosovega mleka previdno odpremo (pločevinke ne obračamo preveč), tako da gostejši del ostane na vrhu. To gosto zmes uporabimo in jo damo v blender, tekočino pa shranimo in jo uporabimo npr. za pripravo smoothija.  V blender dodamo koščke zmrznjene banane, kokosovo moko (če imate svež kokos, lahko njegovo ťmesoŤ uporabite namesto moke), postrgan strok vanilije. Zblendamo, damo v posodico in njama:-)


Če želimo nekoliko tršo konsistenco, lahko tako pripravljen sladoled zamrznemo še za dodatne pol ure do uro. Po želji potresemo z mletim cimetom in lešniki.



ČOKOLADNI SLADOLED


Sestavine: 1 pločevinka kokosovega mleka, 5 zvrhanih žlic kokosove moke, 1 banana, 1/2 skodelice nesladkanega kvalitetnega kakava v prahu.


Priprava: postopek priprave je enak kot pri vanilijevem sladoledu.






MALINOV SLADOLED


Sestavine:  10 banan, 500 gr zmrznjenih malin (namesto malin lahko uporabimo robide ali maline), sok polovice limone


Priprava:  Banane olupimo in z blenderjem zmešamo v gladko zmes. Dodamo limonin sok, premešamo in jo shranimo v hladilniku. Maline ločite na dve polovici. Bananino zmes iz hladilnika skupaj s polovico malin dobro zmešamo z blenderjem. Ko dobimo gladko zmes, dodamo cele maline in ročno premešamo. Če želimo nekoliko tršo konsistenco, lahko mešanico za nekaj časa postavimo še v zmrzovalnik. Okrasimo z listi sveže melise.


_______________________________________________________________________________________________________________________

MESEC IZDELOVANJA IGRAČ


V mesecu juniju smo v našem vrtcu pospravili industrijsko izdelane igrače in namesto njih sami izdelujemo svoje igrače.

Otroci tako raziskujejo in rokujejo z različnimi odpadnim in naravnim materialom, načrtujejo in izdelujejo različne igrače za igro.

Pri tem razvijajo spretnost komuniciranja, navezovanja stikov, izboljšujejo govorne sposobnosti, razvijajo ustvarjalnost in krepijo svojo samozavest.


Tako smo Mravljice iz kartonskih škatel in zamaškov izdelale avtomobilčke, s katerimi vozimo po cesti označeni z zamaški.  Tudi Metuljčki smo izdelali 3 velike avtomobile, Miške pa smo si uredile pravo kartonasto Mišjo hišo, ki stoji na Mišji ulici številka 14.


               


Do konca meseca bomo še izdelovali svoje igrače, s klikom na External link opens in new tab or windowgalerijo pa si lahko ogledate, kako naše igrače nastajajo.


Nekaj enostavnih idej za izdelavo igrač, ki jih lahko izdelate tudi sami doma skupaj z otroci, si lahko ogledate tudi na  spodnjih slikah: