
"Prisesane klope je treba čim prej in previdno odstraniti, s čimer se zmanjša možnost okužbe. Prisesanega klopa se ne sme odstranjevati z dražečimi kemičnimi snovmi ali z vrtenjem, ker utegne v koži ostati delček rilca ali kaveljčka, ki se lahko zagnoji.
Največ raziskav podpira metodo, s katero se klopa izpuli naravnost z naglim potegom iz kože, za kar je najprimernejša pinceta. Na voljo so tudi izpopolnjeni pripomočki od vakuumskih do plinskih odstranjevalcev."
Rehan Jan je svoji svečki skupaj s prijatelji upihnil kar na čičerikinih palačinkah, ki smo jih namazali s čisto pravo domačo nutello brez sladkorja in drugih nezdravih dodatkov. Vse to smo pripravili kar sami v igralnici!
No, pomagale so nam tudi Irena, Maja in Anja:-)
Za Anin rojstni dan smo se MRAVLJICE posladkale z nevarno dobro čokoladno malinovo presno torto.
Najprej smo pojedli vse maline, ki so jo krasile:-)
Po tortici smo iz različnega sadja izdelali sadne umetnije, ki si jih lahko ogledate v galeriji slik naših rojstnodnevnih zabav.
Na koncu smo sestavili še čisto pravi ansambel, ki je zaigral najlepše pesmice za rajanje in praznovanje.
Čeprav smo najmlajši si METULJČKI in METULJČICE za praznovanje rojstnih dni sami priravimo rojstnodevno sadno kašico.
S pomočjo blenderja pripravimo sadno kašico iz različnega sadja: jabolko, pomaranča, banana, kivi, ...
Potem pa v kašico vmešamo že prej namočena bio chia semena in bio jogurt. Njami:-)
Preden pa se vsi skupaj pogostimo, zapojemo še pesmici VSE NAJBOLJŠE in ROJSTNI DAN, nato pa slavljenec oziroma slavljenka upihne svojo prvo svečko na naši barvasti kartonski tortici.
MALI KUHARJI: PRESNE MANDLJEVE KROGLICE ZA ELO
Za Elin rojstni dan smo se Mravljice odele v svoje kuharske predpasnike in se lotile priprave velike kuharske mojstrovine - presne mandljeve kroglice.
Že prejšnji večer smo namočili v vodo mandlje (cca 600 gr), suhe datlje (150 gr) in suhe fige (150 gr).
Danes pa smo jih pobrali iz vode in stresli v blender. Mešanici smo dodali tudi 2 žlici pravega kakava, ki nam je vsem dišal kot prava čokolada. Ker so datlji in fige že same po sebi dovolj sladke, nam ni bilo treba dodajati nobenega sladkorja.
Vse skupaj smo v blenderju dobro zmleli - bolj ko je fino mleto, boljše je. Potem pa smo iz mase oblikovali kroglice. Seveda smo si pred tem dobro umili roke, saj vemo, da morajo tako veliki kot mali kuharski mojstri vedno paziti na čistočo in higieno pri svojem delu. Nekaj kroglic smo na koncu povaljali še po sezamovih semenih.
Bilo je tako dobro, da smo jedli že med samo pripravo:-) Seveda pa smo nekaj kroglic pustili tudi za praznovanje Elinega rojstnega dne. Nadeli smo si pisane klobučke in ji zapeli pesmico "Vse najboljše", medtem ko je Ela upihnila štiri svečke na naši pisani kartonski tortici.

MALI KUHARJI: KOKOSOVE PRESNE KROGLICE ZA MELANNI
Ker smo Miške pravi mali kuharski mojstri smo za Melannin rojstni dan pripravile zdrave presne kokosove kroglice z mandlji in rozinami. No, kroglice so bile bolj ploščate, kot okrogle, a zato nič manj okusne. Pohrustale smo eno za drugo, takoj ko je bila posamična izoblikovana.
Za izdelavo kroglic potrebujemo 100 g mletih mandljev (lahko tudi celih, a jih je potrebno potem prej namočit za nekaj ur in dobro zmleti v sekljalniku), 100 g rozin, 100 g kokosove moke, 1 jušno žlico kokosovega olja. Sladkorja ne potrebujemo, ker so sestavine že same po sebi dovolj sladke. Če res ne gre drugače, lahko uporabite brizg agavinega sirupa - a ne pozabite, pri sladkorju v resnici velja, da je manj več!
Rozine smo najprej za nekaj ur namočili v vodo in jih nato v sekljalniku zmleli na drobno. Dodali smo jim mlete mandlje in kokosovo olje. Vse skupaj smo dobro premešali, pregnetli in izoblikovali kroglice, ki smo jih na zadnje povaljali še v kokosovi moki. Kroglice pa so še bolj sočne, če masi dodamo na drobno naribano jabolko.
Na koncu smo skupaj z Melanni še zapeli in zarajali. Vse najboljše, draga Melanni!

V teh vročih dneh se sladoled še posebej prileže. Sami lahko hitro in enostavno pripravimo zdrave sladolede različnih okusov, v katerih bodo uživali tudi naši najmlajši.
Kupljeni sladoledi so izredno kalorični, glede vsebnosti nasičenih maščobnih kislin in sladkorja pa so zdravju neprijazni. Za vas smo zato izbrali nekaj hitrih, enostavnih, zdravih in okusnih receptov, ki bodo všeč tudi alergikom na gluten, mleko, jajca in veganom.
VANILIJEV SLADOLED
Sestavine: 1 pločevinka kokosovega mleka, 5 zvrhanih žlic kokosove moke, 1 banana, polovica stroka vanilije (lahko tudi vanilija v prahu), cimet v prahu, mleti lešniki (po želji lahko orehi ali mandlji)
Predpriprava: Banano narežemo na koščke, ki jih zamrznemo. Pločevinko kokosovega mleka postavimo v hladilnik (vsaj za 1 uro).
Priprava: Pločevinko kokosovega mleka previdno odpremo (pločevinke ne obračamo preveč), tako da gostejši del ostane na vrhu. To gosto zmes uporabimo in jo damo v blender, tekočino pa shranimo in jo uporabimo npr. za pripravo smoothija. V blender dodamo koščke zmrznjene banane, kokosovo moko (če imate svež kokos, lahko njegovo ťmesoŤ uporabite namesto moke), postrgan strok vanilije. Zblendamo, damo v posodico in njama:-)
Če želimo nekoliko tršo konsistenco, lahko tako pripravljen sladoled zamrznemo še za dodatne pol ure do uro. Po želji potresemo z mletim cimetom in lešniki.
ČOKOLADNI SLADOLED
Sestavine: 1 pločevinka kokosovega mleka, 5 zvrhanih žlic kokosove moke, 1 banana, 1/2 skodelice nesladkanega kvalitetnega kakava v prahu.
Priprava: postopek priprave je enak kot pri vanilijevem sladoledu.
MALINOV SLADOLED
Sestavine: 10 banan, 500 gr zmrznjenih malin (namesto malin lahko uporabimo robide ali maline), sok polovice limone
Priprava: Banane olupimo in z blenderjem zmešamo v gladko zmes. Dodamo limonin sok, premešamo in jo shranimo v hladilniku. Maline ločite na dve polovici. Bananino zmes iz hladilnika skupaj s polovico malin dobro zmešamo z blenderjem. Ko dobimo gladko zmes, dodamo cele maline in ročno premešamo. Če želimo nekoliko tršo konsistenco, lahko mešanico za nekaj časa postavimo še v zmrzovalnik. Okrasimo z listi sveže melise.
MESEC IZDELOVANJA IGRAČ
V mesecu juniju smo v našem vrtcu pospravili industrijsko izdelane igrače in namesto njih sami izdelujemo svoje igrače.
Otroci tako raziskujejo in rokujejo z različnimi odpadnim in naravnim materialom, načrtujejo in izdelujejo različne igrače za igro.
Pri tem razvijajo spretnost komuniciranja, navezovanja stikov, izboljšujejo govorne sposobnosti, razvijajo ustvarjalnost in krepijo svojo samozavest.Tako smo Mravljice iz kartonskih škatel in zamaškov izdelale avtomobilčke, s katerimi vozimo po cesti označeni z zamaški. Tudi Metuljčki smo izdelali 3 velike avtomobile, Miške pa smo si uredile pravo kartonasto Mišjo hišo, ki stoji na Mišji ulici številka 14.
Do konca meseca bomo še izdelovali svoje igrače, s klikom na galerijo pa si lahko ogledate, kako naše igrače nastajajo.
Nekaj enostavnih idej za izdelavo igrač, ki jih lahko izdelate tudi sami doma skupaj z otroci, si lahko ogledate tudi na spodnjih slikah: